Vi var også en tur til Syracusas gamle
bydel, som ligger på en lille ø, hvor mange af stenene fra teatret
nu er endt. Et skønt sted at slentre rundt, hvor vi så et sjovt
lille privat museum med Leonardo da Vincis og Archimedes mange
maskiner og konstruktioner. De fleste i en udgave hvor man kunne
pille ved dem og prøve funktionaliteten. Inden vi blev lukket ind,
fik vi dog læst og påskrevet af Siracusas svar på Kirsten Birgit
Schiøtz Kretz Hørsholm, en dame bag et panserværn af et skrivebord
med et meget firskårent og maskulint kropsprog, som ikke lod een det
mindste i tvivl om, at man alvorligt ville fortryde at bryde nogle af
påbudene. Hun var flankeret af den onde tvilling, en noget mere
feminin dame, som bag sit anderledes lette glasskrivebord,
signalerede endnu mindre imødekommenhed. Hun værdigede os ganske
enkelt ikke et blik, mente vel at al nødvendig kommunikation var
klaret med den håndskrevne seddel, der stod centralt på bordet. ”Do
not sit down or touch the desk”. Det var ikke umidelbart klart om
forbuddet alene omfattede glasbordet eller også inddrog de to stole
foran i en forbudszone. Vi følte ingen trang til at afprøve sagen
men koncentrerede os om udstillingen, der faktisk var rigtigt fin og
gav mange gode snakke om vægtstangsprincip, gearing og anden mekanik
– dagens fysikundervisning hermed klaret. Dagen blev rundet af på
en bar, der serverede et dejligt ærligt måltid mad. Store portioner
af simpel velsmagende mad, og dejlig italiensk Birra.
 |
|
Et par dage senere vender vi tilbage
for at se Noto i aftenlys og ender på Gelato Bianchi på hovedgaden.
Her får vi fantastisk is og betjenes af en pige i 30'erne som har en
noget særegen makeup, der var løbet lidt, med meget sort ved
øjnene, der giver hende et noget træt og lidt forgrædt udtryk. Hun
er umiddelbart temmelig reserveret, men da butikken er tom, henvender
hun sig pludselig til os på gebrokkent engelsk. Vi snakker om is i
DK og Italien og hun siger, at de har den gode is, fordi de har de
lokale råvarer. Hun fortæller om en særlig sød sommercitron, der
er mange gange større end normale (og især vinter-) citroner. Vi er
ganske overbeviste om, at hun mener Pomeloer, men efter hektisk søgen
på mobilen viser hun et billede fra i sommers af en kæmpecitron,
hun havde pyntet i butikken, samt en hel masse små, hun også havde
malet ansigter på. Og så spørger vi ind til, hvordan man tillaver
artiskokker, og det tager hun temmelig alvorligt: Med mimik, fagter,
italiensk, engelsk, hovedrysten, diverse rekvisitter fra butikken
(herunder en papirsblomst hun måtte kravle helt op på disken for at
få fat i – den skulle agere artiskok, når hun skulle demonstrere,
hvordan man blødgjorde ved at hamre den ned i bordet) og lidt google
translate får vi en traditionel Siciliansk opskrift på kogt og
friteret artiskok, suppleret med en mimet udgave af, hvordan den
spises – det var en oplevelse i sig selv.
Vi tager også i Necropoli Pantalica,
som ligger 30 km. vest for Siracusa. Et fantastisk kløftlandskab,
hvor der løber en lille flod/å. I de høje kløfter har
fortidsfolket i bronzealderen indhugget grave i de lodrette klipper –
ca 5000 stk, tidsmæssigt fordelt over hele bronzealderen. Mange på
steder man ikke forstår, de har kunnet nå. Nogle klipper ligner
næsten schweizerost, så gennemhullede er de. Nede i bunden af
kløften løber en krystalklar å, der danner et paradisisk lille
badebassin, hvor hele familien benytter det varme vejr til at hoppe i
”au naturel”. Vi bruger hele dagen på at vandre og tage på
opdagelse i kløfterne, og efter at have stødt på en lokal lille
mand, som indviede os i stedets historie, tog vi også den noget
lodrette gedesti ned i kløften til en flagermusegrotte. Den var ikke
for de højdeskrække. Han fortalte også, at den fontæne, vi så
ved det græske teater i Syracusa, faktisk springer med vand fra åen
i bunden af kløften. Grækerne har for 2.500 år siden etableret 30
km. akvædukt, hvoraf store dele er underjordisk i op til 10-20
meters dybde. Her nede i klippen er der så hugget en mandshøj
tunnel med vedligeholdelsesskakter op eller ud til overfladen. Det er
vildt imponerende og den er fortsat en den af Syracusas
vandforsyning. Bygget af Karthageniensiske krigsfanger, i lighed med
det Græske teater. Vi afsluttede dagen med endnu et bad, denne gang
kun børnene.
 |
| Fersk kilde i Syracusa hvor der vokser papyrus - ti meter fra havet |
Tiden ved Lido de Noto var nu løbet ud
og vi skulle videre. Vi startede dagen med at besøge naturreservatet
Vendicari og mosaikkerne i Villa Tellaro. Man fandt mosaikkerne i
1971 ved udgravninger på en lille landejendom og det viste sig, at
der havde ligget en meget stor romersk villa her midt i ingenting.
Mosaikkerne er nogle af de finere polycrome mosaikker man har fundet,
og endnu en gang er man ved at tabe kæberne over, hvor raffinerede
de gamle romere har været. Kæmpestore rum på 25 – 60 m2 med
fulde mosaikgulve i fantastiske farver – virkeligt et besøg værd,
og meget overskueligt.
 |
| Der er bygget en gangbro, så man kan kigge ned på de smukke mosaikker |
 |
| Velbevaret mosaik fra Villa Tellaro |
Vendicari er et fuglereservat, hvor vi nød
solen, så på flamingoer, ibis-storke, ske-storke og mere velkendte
fiskehejrer. Stedet rummede også en århundredgammel fabriksruin,
som senest i 1940'erne havde været en fiskefabrik. Nu stod kun
ruinerne tilbage og mindede mere om en slags tempel med store flotte
søjler, der oprindeligt havde båret et tag, men nu så helt mytiske
ud. Ved tre/fire tiden var vi så klar til at køre mod Agrigento,
hvor vi havde fået anbefalet et campersted ved Scala dei Turchi.
 |
| Stisystem gennem sumpområde i fuglereservatet |
 |
| Havet ligger for enden af stien og fødderne bliver dyppet |
 |
| Så skal fødderne tørres inden vi går hen til ruinerne |
 |
| Pigerne på opdagelse |
 |
| Ruinerne fra en tunfabrik |
 |
| To skestorke der går og hygger sig i vandkanten |
Nu er det måske ved at være trivielt
at høre om GPS-drillerier, men når man på samme dag har kørt
tværs gennem hele det centrale Sicilien fordi GPS'en mente, at det
var en hurtigere rute end den mere direkte vej langs kysten, når
turen tager nærmere fem end tre timer, når mørket falder på og
den vælger at dirigere en af unavngivne veje med jordskælvslignende
tværgående buler i vejen, der har fået campingvognen til at danse
ukontrolleret med hylende blokerede bremser bag én – så fylder
GPS'en en hel del i ens bevidsthed. Nå den så tilmed ender dagen
med at opgradere fra hyppige momentane udfald til fuldstændigt at
opgive ævred umiddelbart ved ankomsten til destinationsbyen kl.
19.30 om aftenen, så man må skifte til google navigation mens man
håndterer tæt aftentrafik i en ukendt by – så er man ved at være
bare lidt brugt. Da GPS'en stod af sagde den 5 min tilbage. Da google
kom op at køre sagde den så16 minutter tilbage, med en lang omvej
gennem meget skumle industrikvarterer tilfølge og endelig bragte den
os til en slutdestination, hvor der i hvert fald ikke var noget
camperstop. Efter lidt rådslagning fik vi identificeret fejlen, vi
var kørt lige forbi for 100 meter siden. Da vejen var ensrettet
kunne vi imidlertid ikke bare køre tilbage, og vi slog derfor
googlemaps til igen, nu med rette destination. Estimeret køretid til
destination 17 minutter – HVAD! - det var jo lige 100 meter nede af
vejen!!!. Her tabte vi al tillid til moderne teknik og valgte at køre
turen på fornemmelsen – det viste sig muligt at foretage en
uvending og komme ind på den ensrettede del 10 meter før
campingpladsen – succes og køretid 1-2 minutter. To minutter efter
vi ankom på pladsen, låste de porten for natten – phew!
Da det var sent var der heldigvis en
fiskerestaurant tæt derved som også havde pizza ovn og billige
pizzaer. Den noget klistrede tjener, som altid havde et ”the cook
recommends” forslag i baglommen fik os prakket følgende på:
Henriette fik en Seabass – freshly killed and grilled, og Jesper og
Mads fik house pizza. Fisken viste sig at være netop det, en fisk
vendt på grillen uden nogen form for tilbehør, udover nogle meget
tynde striber af forskellige uidentificerbare saucer/marmelader.
Pizzaen var en gyselig opfindelse med Prosciutto Crudo, rucola,
champignon, parmesanflager, dåsemajs og urimelige mængder af en
palmeoliebaseret substans ala Arlas pizzatopping. De øvrige
fiskehovedretter lå omkring 12-14 euro, men da regningen kom viste
det sig at den grillede Pesce selvfølgelig gik for 20 euro –
således fyldt med en blanding af palmeolie og fortrydelse traskede
vi hjem og afsluttede dermed Jespers sidste dag som 49 årig.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Skriv gerne en lille hilsen/kommentar